RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN KESIHATAN
Mata Pelajaran : Pendidikan
Kesihatan
Tarikh
: 30 Julai 2013
Masa
: 0710 - 0740
Tempat : Bilik
Darjah Tahun 5
Tahun(Kelas) : Tahun 5
Bilangan Murid: 30
orang (19 lelaki 11 perempuan)
Tunjang Pembelajaran: 2. Gaya Hidup Sihat
Tajuk
: 2.1 Pemakanan
Sub-tajuk : a. Pengenalan cara makan yang sihat untuk
pertumbuhan badan
Objektif : Pada akhir proses p&p ini murid-murid
dapat:
Psikomotor : i. mengangkat tangan dan berdiri untuk menjawab
soalan,
ii. bergerak di
dalam kelas semasa aktiviti perbincangan bersama guru dan murid.
Kognitif : i. mengenalpasti
cara pemilihan makanan yang sesuai untuk pertumbuhan badan sekurang-kurangnya 3
daripada 5 dengan betul
ii.
menyenaraikan jenis makanan yang baik
untuk pertumbuhan badan sekurang-kurangnya 3 daripada 5 dengan betul.
Afektif: i. menunjukkan
perasaan bekerjasama semasa aktiviti perbincangan,
ii.
mengamalkan sikap prihatin dalam membantu rakan yang memerlukan.
Kemahiran Berfikir: Memberi sebab, menghubungkaitkan
Pengalaman sedia ada: Murid-murid pernah sedih dan marah
Penerapan nilai : Bekerjasama dan prihatin
Penggabungjalinan: Pendidikan Moral dan Sains
BSPP : Kad imbasan (2), lembaran kerja (30)
Rujukan : Healthy Lifestyle Campaign 1997,
Healthy Eating : Manual Prime and Supportive Messages, Ministry of Health
Malaysia
BAHAGIAN
/MASA
|
AKTIVITI
|
BUTIR MENGAJAR/
FOKUS P&P
|
CATATAN & BSPP
|
Set Induksi
(5 minit)
|
|
·
Guru memberikan satu soalan kepada murid-murid.
·
Soalan guru:
I.
Apakah makanan yang diberikan kepada anda semasa
bayi dan sekarang?
·
Murid memberikan maklum balas terhadap soalan
guru.
·
Guru bersoal jawab bersama murid selepas sumbang
saran.
·
Soalan guru:
·
Jawapan murid:
I.
Pernah
II.
Untuk kesihatan, supaya tidak sakit, supaya cepat
besar dll.
·
Murid dibantu oleh guru untuk membuat hubungkait
antara hasil sumbang saran dan soalan
yang diajukan dengan isi pelajaran dan seterusnya memperkenalkan tajuk
“Pemakanan yang sihat untuk pertumbuhan badan”.
|
Nilai
KBKK
Strategi
|
Perkembangan
(15 minit)
|
|
·
Piramid makanan ialah satu carta yang membantu
kita untuk merancang pengambilan jenis-jenis makanan dan sukatan makanan yang
sesuai untuk kita setiap hari .
·
Buat 5 kumpulan.
·
Wakil setiap kumpulan datang ke hadapan.
·
Ambil dua kad imbasan setiap seorang.
·
Tunjukkan kepada ahli kumpulan.
·
Guru bersoal jawab dengan murid.
·
Soalan guru:
I.
Apa yang kamu dapat lihat pada kad tersebut?
II.
Bagaimana cara memilih makanan yang sihat
·
Jawapan murid:
I.
Piramid makanan dan senarai makanan.
II.
Melalui piramid makanan
·
Dalam kumpulan yang sama, bincangkan dan
senaraikan makanan yang sihat mengikut jenis-jenis makanan.
|
BBM
Nilai
KBKK
Strategi
|
Kemuncak
(7 minit)
|
|
·
Setiap kumpulan perlu membaca hasil perbincangan
kumpulan masing-masing di hadapan.
·
Guru bersoal jawab dengan murid:
·
Soalan guru:
1.
Adakah kamu bersetuju dengan pemilihan jenis
makanan yang disediakan?
2. Mengapa?
·
Jawapan murid?
1.
Setuju atau tidak
2. Perlu ikut
piramid makanan dll.
|
BBM
Nilai
KBKK
Strategi
|
Penutup
(3 minit)
|
3. Rumusan
P&P
3.1 Kognitif
3.2 Afektif
|
·
Guru bertanya kepada murid.
·
Soalan guru:
1.
Berikan contoh makanan yang sihat untuk
pertumbuhan badan?
·
Jawapan murid:
1.
Susu, buah-buahan, sayur-sayuran, nasi dan air
minuman.
·
Makanan yang dimakan akan menentukan kesihatan
diri seseorang individu. Makanan yang sihat bukan sahaja memberikan tenaga, malah
memastikan otak cerdas dan badan cergas serta badan sihat.
·
Sentiasa berkerjasama semasa perbincangan dan
perlu prihatin terhadap pertubumbuhan badan dengan mengambil makanan yang
sihat.
|
BBM
Nilai
KBKK
Strategi
|
Tiada ulasan:
Catat Ulasan